<<< AKADÁLY-
MENTESÍTÉSI ESZKÖZÖK

Az ipolytarnóci látogatóközpontról dióhájban

A szlovák határ mentén húzódik meg Ipolytarnóc. Itt található az a káprázatosan szép, és varázslatosan csodálatos természetvédelmi terület, amelyen a valamikor Afrika partjairól leszakadt földkéreg felszínén lévő ősmaradványok megtekinthetők. Sok hányadtatás és megpróbáltatás után a területet 1944-ben nyilvánították védetté. Ez a természetvédelmi terület földtani örökségünk gyöngyszeme, amely egy 17 millió évvel ezelőtt bekövetkezett vulkáni katasztrófa által konzervált és megőrzött ősvilág páratlan gazdagságú lelőhelye. A terület legfontosabb ősmaradványai a kövesedett fák, levéllenyomatok, az ősállati lábnyomok, valamint a megtalált cápafogak. A területen található leletek kiemelkedő természeti értéke miatt 1995-ben Európa Diplomával tüntették ki ezeket a felbecsülhetetlen értékeket. Az Európai viszonylatban is kiemelkedőnek számító lelet együttes jelentősége miatt 2000-ben felvették az UNESCO Világörökségi Várományos Helyszínek Jegyzékébe. A terület számos érdekességgel várja az ide látogatókat:

  -        Geológiai tanösvény.
Őslábnyomos területek. Tengerfenéki üledékréteg, cápafogak. Egy közel 30 emelet magas megkövült fa. Kiállítótér, valamint holografikus technikával megjelenített ősállatok az eredeti őslábnyomos terület talaján, mintha csak a múltból tértek volna vissza. A bemutatandó értékek miatt csak túravezetővel tekinthető meg. 

  -        Kőszikla tanösvény.
Önállóan (azaz túravezető nélkül) bejárható tanösvény, melynek tematikája elsődlegesen a kövületek megjelenítésére, bemutatására fókuszál.

  -        Biológiai tanösvény.
Szintén önállóan bejárható tanösvény, amely elsősorban a helyi biológiai értékek fellelhetőségére és bemutatására hagyatkozik.

  -        Miocén park.
A terület őshonos növény- és állatvilágának bemutatására szolgál. Valóságos, önálló barangolást tesz lehetővé oly módon, hogy közben a látogató megismerkedhet a miocén kori, növény- és állatvilág helyi sajátosságaival.

  -        Lombkorona sétány.
Lehetőséget biztosít a látogatónak arra, hogy a lombkoronák szemszögéből tekintsen a vidékre, és szinte egyfajta madártávlatból gyűjtsön élményeket.

  -        4 D-s mozi.
Egy időutazáson vehet részt a látogató, melynek során fantasztikus élményben lehet része. Egy időutazás során visszautazhat az időben 17 millió évet, és egy rövid időre szemlélője lehet ennek a világnak.

  -        Bükkábrányi leletek.
A bükkábrányi lignitbányában fellelt ősfák tekinthetőek meg.

  -        Egyéb kiállítások, interaktív élményhelyek.