facebook

Mit tegyünk ha medvével találkozunk

 

A TETT Alapítvány aktív szerepet vállal – többek között – a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának fennhatósága alá tartozó Ipolyarnóci Természetvédelmi Területen elhelyezkedő Ősmaradványok Látogatóközpont mindennapi működtetésében. Ezen tevékenységeink egyike a túravezetés. A természeti és ökológiai értékek védelme érdekében a Geológiai tanösvényen elhelyezkedő lelet együttest csak túravezető jelenlétében tekinthetik meg a látogatók. Az ökológiai értékek egy erdei ösvény mentén helyezkednek el. Továbbá a látogatóknak lehetőségük van egyénileg (azaz túravezető nélkül) is felfedezni a látogatóközpont egyéb területeit. A kőszikla tanösvény valamint a biológiai tanösvény is ezek közé tartozik. Mindkét ősvény erdei területen helyezkedik el. 

Manapság pedig egyre többet hallani a híradásokban arról, hogy itt vagy ott medvéket láttak. Ennek oka, hogy a Szlovákiában található medvepopuláció, a rá vonatkozó védelmi intézkedések miatt kezd egyre jobban elszaporodni, és emiatt egyes példányok távolabbi vidékekre vándorolnak. Ezen hatás kapcsán fordulhat elő, hogy Magyarország erdeiben is előfordulhat felbukkanásuk. 

A barna medve súlya 100 és 340 kg között van az egyed korától és fejlettségétől függően. A kifejlett egyedek testhossza eléri a 2 métert. Alapvetően mindenevő állat, de tápláléka jelentősebb részét a növényi eredetű táplálék teszi ki (gyökerek, gombák, fűfélék, erdei gyümölcsök, stb.). Táplálékát (fehérjeszükségletét) kisebb és közepes testméretű állatok elfogyasztásával elégíti ki. Nem feltétlenül vadászattal, van, hogy megtalált dögök elfogyasztásával. Életmódja magányos, általában egyedül járja az erdőt. Élelemkeresés közben naponta akár több 10 km-es távot is képes megtenni. alapvetően bármely napszakban képes aktív lenni, de az ember által háborgatott vidéken inkább éjszaka és hajnalban aktív. Ebből következően nem kell attól tartani, hogy bárki is találkozik vele a látogató központ közelében. A barnamedve kerüli az embert és nem tekinti zsákmányának. A medvével való találkozás esélye alapvetően rendkívül kicsi a szabad (ember által nem háborgatott) természetben is. 

Ha ilyen mégis előfordulna, a medve legalább annyira meglepődik, mint maga az ember, ezért megfelelő viselkedési szabályok mellett nem jelent komoly veszélyt egy ilyen találkozás. Ha valaki mégis találkozna medvével a szabad természetben, célszerű az alábbi magatartási szabályokra figyelni: 

- Ha erdőben járunk, azt a kijelölt turistautakon tegyük!
- Kerüljük az átláthatatlan sűrűket, bozótosokat!
- Ha nem szükséges, ne menjünk napnyugta és napkelte közötti időben az erdőbe!
- Tegyük egyértelművé a medvék számára, hogy közeledünk: ne járjunk nesztelenül, társaságban beszélgessünk, egyedül járva használjunk zajkeltő eszközt: például csengőt vagy rádiót!
- Ne használjunk fejhallgatót!
- Ha véletlenül mégis találkozunk a medvével, és az állat nem vett észre minket, akkor lehetőleg feltűnés nélkül, halkan, a medvét szemmel tartva, hátrálva távolodjunk el a helyszínről!
- Ha a medve két lábra áll, azt a jobb tájékozódás érdekében teszi.
- Ha a medve észrevesz, ne próbáljuk elzavarni!
- Ne nézzünk a szemébe!
- Ne fordítsunk neki hátat!
- Ne akarjunk elfutni, mert gyorsabb nálunk!
- Autós találkozás esetén ne hagyjuk el a járművet!
- Ne próbáljuk etetni vagy lefényképezni!
- Ha a medve közelebb merészkedik, ne provokáljuk, és ne tegyünk hirtelen mozdulatokat!
- Kutyasétáltatás és kutyával való vadászat esetén tartsuk szem előtt, hogy a medve elől menekülő kutya a gazdához fog visszafutni védelemért, nyomában a támadó medvével.
- Ne vigyünk magunkkal erős illatú élelmiszereket!
- Ne vigyünk magunkkal halkonzervet és cukrozott sűrített tejet!
- Ne hagyjuk magunk után az élelmiszer maradékát, és annak csomagolóanyagát sem!
- A maradékot lehetőleg szagmentesen csomagoljuk el, úgy vigyük tovább magunkkal!
- Sátorozáskor az élemet a sátortól távol eső fára függesszük fel!
- Az erdei kerékpározás növeli a meglepetésszerű találkozás veszélyét!

medve2