facebook

A múlt csodáinak feltárása

 

A Tett Alapítvány rendkívül sokrétű módon igyekszik támogatni, segíteni a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság fennhatósága alá tartozó Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen folyó tevékenységeket. Ennek a segítő, támogató tevékenységnek az egyik pillére a feltárási munkálatokban való részvétel. Alapítványunk igyekszik jelentős szerepet vállalni a múlt csodáinak feltárásában is.   

A 2020/2021-es év kiemelt feladatai közé tartozik Alapítványunk részéről a múlt megmaradt emlékeinek feltárásában való szerepvállalás. Munkatársaink odaadó és lelkiismeretes munkával segítik az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területen történő feltárásokat. Jelenleg az úgynevezett „nagy csarnok” mögött folynak feltárási munkálatok. Alapítványunk kiemelt szerepet vállalt e területen lévő lábnyomos homokövet borító – eddig még fel nem tárt – részének felszínre hozásában. Munkánk során eddig több köbméter földet távolítottunk el a lábnyomos felület felső részéről.     

Csodálatos érzés látni és érezni, ahogyan a múlt emlékei lassan megmutatják magukat. Lassú, verejtékes és nagy odafigyelést igénylő munka ez, hiszen pótolhatatlan értékek pihennek a felső földréteg alatt. A múlt homályából előtűnő homokköves felület kora 17 millió év, melyben minden apró nyom, évmilliók emlékét és történéseit hordozza. Amikor valaki egy ilyen fontos feladatban vesz részt, szinte megremeg a keze annak a felbecsülhetetlen értéknek a súlya alatt, amely a keze alatt kerül a napvilágra. Gondoljunk csak bele! Évmilliók emlékei pihennek sötét sírjukban háborítatlanul, amikor egy napon nagy odafigyelést tanúsító munkatársaink hozzásegítik ezen emlékeket ahhoz, hogy 17 millió éves sírjukból a felszínre kerüljenek és emberek százainak, ezreinek fedjék majd fel magukat. Nemes cél ez, mely az Önök javát is szolgálja kedves olvasó. Amikor eljön és megnézi ezeket a leletek, rácsodálkozik majd a múlt csodálatos emlékeire. Nem fogja tudni, hogy kik és mennyit dolgoztak rajta, de nekünk mégis melegség önti majd el szívünket, hogy részt vehettünk ebben a csodálatos tevékenységben.  

02 01
03 04