facebook

Medvekutya lábnyomra bukkantak

 

A 2021-es év újabb lendületet adott az ipolytarnóci ősmaradványok feltárásának. Az Interreg V-A RiWild program keretében a Herman Ottó Múzeum szakértői nagyfelbontású 3 dimenziós szkennelést végeztek a területen. Ennek a munkának a kapcsán kapott újabb megvilágítást a dr. Kordos László által már 2015-ben leírt – de eddig mégis egy kicsit a feledés homályába veszett – medvekutya lábnyom.      

A rendkívül nagyfelbontású 3D-s szkenneléshez teljesen pormentesíteni kellett a homokköves lábnyomos területet. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársaival karöltve, a Tett Alapítvány munkatársai is részt vettek ebben a munkában. A terület aprólékos pormentesítő munkálatai során kapott újabb „fényt” a medvekutya lábnyom. A területet az eddigitől eltérő módon megvilágítva és a felületet aprólékosan megtisztítva jutottak el a munkafolyamatok odáig, hogy mostantól az Ipolytarnóci Ősmaradványok Természetvédelmi Területre látogatók részére is bemutatásra kerül ez a lábnyom.     

A lábnyom kissé a járófelület alatt található, a közel 100 méteres nagyságú megkövesedett fatörzs megmaradt felső részének közelében. A lábnyom egy vadcsapás mentén helyezkedik el. A megtalált lelet feltehetően csak a lábnyom alsó részét tárja fel. Ebből a feltevésből adódik az a tény, hogy a karmok nyomai nem láthatóak a lenyomatban. 
 

labnyom1 labnyom2

medvekutya2