facebook

Tavaszi nagytakarítás

 

A TETT Alapítvány a „Tavaszi nagytakarítás” kampány részeként – együttműködve az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központtal – 2023. április 3-ára hulladékmentesítési túrát szervezett.

A túra célja egyrészről, hogy felhívja az emberek figyelmét a természeti és geológiai értékek védelmére, másrészről, hogy a természetet, illetve a geológiai értékeket semmibe vevő, emberek által okozott hulladékszennyezési károkat felszámolja.

A túra országos nyilvánosságát az Aktív- és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ segítette. Helyi szinten a TETT Alapítvány vette fel a kapcsolatot a környező önkormányzatokkal, hogy lehetőségeikhez mérten segítsék a kezdeményezés ismertté tételét. A túrához bárki csatlakozhatott, aki kedvet és/vagy elhivatottságot érzett egy könnyed, de ugyanakkor a természet és a geológiai értékek megőrzését szolgáló túrához.

A hulladékmentesítési akció során az Egyházasgerge külterületén elhelyezkedő, egykori homokbánya területe került megtisztításra a különböző jogtalanul lerakott lakossági hulladékoktól. A bánya területe a 16 millió éve lerakódott sekélytengeri homokkövet őrzi, melyben – az egykori bányatevékenység (homokkiemelés) ellenére is – a mai napig előfordulhatnak tengeri állatok lenyomatait tartalmazó homokkőszelvények. A végrehajtott hulladékmentesítési akció során - a ráhordott szemétréteg alól - elő is került egy kb. 40 cm átmérőjű homokkődarab, melyben több helyen egykori tengeri, mészvázas állatok lenyomatai láthatók.

Sajnos nagyon sok ember nincs tisztában a környezetében lévő természeti és/vagy geológiai értékekkel, azok jelentőségével és szépségével. Semmibe veszik ezeket a közkincseket, és saját önző érdekeiktől vezérelve - sok esetben - jelentős károkat okoznak. A TETT Alapítvány elhivatott a természeti és földtani értékek védelme tekintetében. Ezen elhivatottság részekén Alapítványunk a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkáját már 2003 óta segíti, de a Novohrad-Nógrád UNESCO Globális Geopark földtani bemutatóhelyeinek fenntartásában is aktív szerepet vállal.

Az 2023. április 3-án végrehajtott hulladékmentesítési akció figyelemfelhívásként szolgáljon minden ember számára, hogy természeti és geológiai értékeink végesek és sérülékenyek. Mindenkinek emberi kötelessége (volna) ezeket megőrizni az utókor számára. Ezért az alábbi képek szolgáljanak tanulságággal mindenki számára, aki megérti ennek és az ehhez hasonló kezdeményezéseknek a célját és jelentőségét! A képek láttán vonja le mindenki a saját következtetéseit!

A hulladékmentesítési túra képekben

Egy „tenyérnyi” védett földtani területről, egy „maroknyi” lelkes önkéntesekből álló csapattal, mindössze néhány óra leforgása alatt – az alábbi képek tanulsága szerint – sikerült megtölteni egy 10 m3-es konténert.

Gyülekező...

lomtalanitas00

Elindultunk...

lomtalanitas01

Nem volt könnyű a terület megközelítése a hatalmas sár miatt...

lomtalanitas02

Amikor megérkeztünk, meglepődtünk, hogy mennyire szemetes a terület....

lomtalanitas03

Megkeztük a terület megtisztítását...

lomtalanitas04

A csapat több kisebb egységre oszlott...

lomtalanitas05

Közben megérkezett a teherautó, de a hatalmas sár miatt képtelen volt eljutni a homokbányáig, ezért felúton tette le a konténert....

lomtalanitas06

A fiúk a hangyák szorgalmával hordták ki az út szélére az összegyűjtött hulladékot...

lomtalanitas07

A csapat egy része, és a hulladék egy része, a többiek eközben még dolgoztak...

lomtalanitas08

A terepviszonyok miatt csak terepjáróval lehetett elszállítani az összegyűjtött hulladékokat a konténerig....

lomtalanitas09

 Aztán kedzett megtelni a 10 m3-es konténer...

lomtalanitas10

Amikor befejeztük a hulladékmentesítést, megörökítettük a végeredményt...

lomtalanitas11

Jó érzés volt látni a munkánk eredményét...

lomtalanitas12

A magasból elégedetten figyelt az öreg, egykori homokbánya...

lomtalanitas13

 Az akcióról az Ipolytarnóci Ősmaradványok természetvédelmi terület webhelyén további érdekességeket olvashat.
A fentieken túlmenően az akcióról több hírportál is beszámolt:
De nagyon sok hírportál említést tett még róla: magyarország hírei.hu, nogradigeopark.eu, b22.hu, hirkereso.hu, mailbox.hu, hirguru.hu, sajtohang.hu, portalmic.hu, hirradar.hu, mindenfriss.hu, hirstart.hu, network.hu, hirlapszemle.hu, hirx.hu, stb.